V našem vrtcu smo tudi letos obeležili evropski teden mobilnosti, ki je potekal od 16. 9. 2020 do 22. 9. 2020. Dejavnosti so se izvajale po oddelkih.

POTUJEMO IN NARAVO VARUJEMO

V oddelku prvega starostnega obdobja (1-2 let) so se vsakodnevno odpravili na sprehod v okolici vrtca, kjer so opazovali vozila, ki se vozijo po cesti.  Iz kartonskih škatel so si otroci skupaj s strokovnimi delavkami izdelali e – avtomobile, s katerimi so se otroci igrali, preizkusili pa so se tudi v vožnji z manjšimi poganjalci.

PEŠ OD METULJČKA DO VELIKEGA METULJA

V oddelku 2 – 3 let so se vsakodnevno odpravili peš v različne smeri po poljskih poteh.

Med potjo so otroke spremljali baloni, ki so otroke vodili do konca poti, ki je bila označena z metuljem. Ta metulj se je z vsakim dnem večal glede na dolžino prehojene poti. Usvojenega  metuljčka so otroci vsak dan zalepili na plakat v igralnici.

PEŠ NI DALEČ

V oddelku otrok starih od 3 do 4 let so v sklopu tedna mobilnosti spoznavali prevozna sredstva, ki so prijazna do okolja, in taka, ki so do okolja neprijazna ter spoznavano uredili v plakat. Ogledali so si risanko Bojan, kateri skrbi za čisto naravo in kolesari. V oddelku so si zadali cilj vztrajnostne hoje. Izbrali so pot, katera je bila dolga več kot štiri kilometre in se dnevno odpravili po njej. Merili so čas prehojene poti in spoznali, da je bila pot vsak dan prehojena v krajšem času.

PREHOJENI KILOMETRI

V oddelku drugega starostnega obdobja (4 – 6 let) so se otroci vsak dan odpravili peš na pohod, kjer so s kamenčki merili prehojene kilometre. Vsak dan so za prehojen kilometer v vrečo dodali kamenček (1 km = 1 kamenček). V oddelku so kamenčke prešteli in z njimi na zemljevidu označili prehojeno pot. Ugotovili so, da so prehodili pot ki je enaka poti od Ljutomera do Murske Sobote.

V času tedna mobilnosti so  otroci v vseh oddelkih zelo aktivni. Z vsakodnevnim bivanjem na prostem so poskrbeli za svoje zdravje in si pridobivali telesno vzdržljivost. Hkrati so otroci spoznali, kako lahko poskrbimo za naše okolje.

Torej se splača biti vztrajen in odgovoren do okolja.

Prispevek pripravila: Katja Novak