»Odgovor je pogovor«

V tem tednu smo v našem vrtcu v posameznem oddelku izvajali raznolike dejavnosti, s katerimi smo pri otrocih razvijali in spodbujali govor:

  • V oddelku prvega starostnega obdobja (1-2 let) so se otroci v tednu otroka igrali in spoznavali različne bibarije in rajalne igre. Ob praznovanju rojstnega dne vrtca smo se igrali bibarijo Biba torto meša, otroke je po        hrbtu požgečkala Nagajiva biba. V krogu smo zaplesali ob bibariji Biba raja, kjer je v sredini kroga počival črni muc. Otroci so se urili v sezuvanju copat, copatke so obuvali veliki lutki Cepetamblu, preko katerega so spoznali pesem Cepetambel. Urili smo se tudi v hoji ob držanju za vrvico in peli pesem En, dva, ena, dva.
  • V oddelku prvega starostnega obdobja (2-3 let) smo v tednu otroka spoznavali rajalno igro ježek Jožek, ki smo jo izvajali v času jutranjega razgibavanja. Vsak otrok je vsak dan postal ježek Jožek. V jutranjem krogu smo uporabili skrivnostno vrečo, v kateri so bili različni predmeti. Vsak otrok je iz vreče izvlekel en predmet katerega je tudi poimenoval. Večjo pozornost smo namenili rajanju ob deklamaciji Gobica,  v kateri je nastopal zajček, ki je skakljal okrog mušnice ter se skril pred dežjem pod njo.
  • V oddelku drugega starostnega obdobja otrok starih 3-4 let smo v tednu otroka spoznali novo zgodbo Birte Miller – Anček podganček in s pomočjo njene vsebine se z otroki pogovorili o tem, kako ohranimo  dobro prijateljstvo kljub razlikam med nami. S skupnimi sodelovanjem smo dokončali naše strašilo iz naravnega materiala. Na prostem so otroci skakali številko telefona Tom – a in zraven imenovali števila, tako si je kar nekaj otrok povsem enostavno zapomnilo šest mestno številko.
  • V oddelku drugega starostnega obdobja otrok starih od 5-6 let smo prisluhnili pravljicam, ki so jih za Bralnega ostržka pripovedovali otroci. Sestavljali smo 1001 zgodbo in jo posneli ter poskušali ugotoviti naslov te zgodbe. Telovadili smo z vprašanji in ugankami, ki so potekale skozi zgodbo. Prav tako smo si ogledali posnetek 4. športnih iger in podelili zaslužene medalje. Veliko smo se pogovarjali tudi o tem kako zastaviti vprašanje in na kakšen način nanj odgovoriti.

V tednu otroka smo v našem vrtcu tudi praznovali, saj je naš vrtec v torek, 6. 10. 2020 dopolnil 4. leta. Z vrtcem smo se veselili, mu zapeli ter se posladkali z torto.

V tem tednu smo nekaj več pozornosti namenili predvsem pri mlajših otrocih rajanju, starejši otroci pa so se veliko pogovarjali, čeprav temu namenjamo pozornost tudi skozi celotno šolsko leto.

Verjamemo, da je pogovor zmeraj dober odgovor!

Prispevek pripravile: Katja Novak, Ines Luknjar, Irena Magdič in Jasna Špindler