Čeprav letos tradicionalni slovenki zajtrk v vrtcu poteka nekoliko drugače kot smo bili vajeni, smo se vseeno potrudili, da bi otrokom v vrtcu približali ta dan. Z otroki smo spoznavali vsa živila tradicionalnega slovenskega zajtrka. Spoznali smo: jabolko, kruh, mleko, maslo in med.

JABOLKA – Otroci so izdelovali jablano, si ogledali pravljico Mala miška in veliko rdeče jabolko, ter si prebrali zgodbo o jablani.

KRUH – Ogledali smo si krajši posnetek z naslovom  Od zrna do kruha in naredili kruh iz slanega testa. Prebrali smo knjigo Kako je kruhek šel po svetu in se o tem tudi pogovarjali. Preko igre smo prikazali, kako pridobimo iz pšenice moko. Prav tako pa smo si ogledali postopek peke kruha.

MLEKO – Spoznali smo deklamacijo Miroslava Košuta : Lestev in Sirček in se pogovarjali kako nastane mleko in kaj iz njega dobimo. Naredili smo plakat na katerega smo nalepili  vse mlečne izdelke, katere so otroci izrezali iz reklamnega materiala. Tudi likovno smo ustvarjali na tematiko mleka.

MED – Pogovarjali smo se o medu in se igrali v velikem čebelnjaku, ki smo ga ustvarjali s pomočjo blaga. Prav tako smo izdelovali satovje in čebelice. Med smo spoznavali tudi preko igre, kako so čebele pridne delavke in nabirajo cvetni prah. Prav tako smo si ogledali film o medu in plesali na pesem čebelice. Demonstracijo čebelice smo spremljali z inštrumenti.

MASLO – Izvedli smo poskus, kaj se zgodi če maslo segrevamo in kaj če ga ponovno postavimo na hladno. Likovno smo maslo ustvarjali iz slanega testa. Prav tako smo si ogledali posnetek, kako nastane maslo.

V petek 20. 11. 2020 smo tradicionalni slovenski zajtrk ubeležili tako, da smo pripravili svoje pogrinjke in jedli vsa zgoraj našteta živila. Zajtrkovali smo po oddelkih, kasneje pa smo se z ostalimi otroci tudi srečali na daljavo. Zapeli smo pesem Lojzeta Slaka: Čebelice. Pri tem sta se nam preko video klica pridružila ravnateljica Brigita Hojnik in gospod Janez Vencelj.

Iskrena hvala vsem, ki ste skupaj z nami zajtrkovali in peli. In ne pozabite naj bo zdrav zajtrk stalnica vsakega dne.

Prispevek pripravila: Anja Fischer