V tem tednu smo vstopili v čas počitnic. Nekateri otroci že uživajo počitnice doma, drugi na morju, tretji pa se zabavajo v vrtcu.

Tudi v času počitnic otrokom iz našega vrtca ni prav nič dolgčas, saj pridno skrbimo, da si popestrimo tople poletne dni.

Otroci prvega starostnega obdobja (od 1 do 2 let) so se malo odpravili »na morje«. Ustvarili so svoj lasten akvarij z ribicami, ki prav lepo krasi garderobo, en dan so iskali ribice na igrišču in jih pridno nosili v bazenček, izdelali so si tudi ladjice iz lesenih palčk, na katere so še posebej ponosni, saj je takšno lepljenje za njih že velik dosežek, vsak dan pa so se podali tudi na sprehod, da so si razmigali svoje male hitre nogice. Skratka imeli so se zelo lepo.

Medtem pa so se v oddelku prvega starostnega obdobja ( od 2 do 3 let) zabavali ob sladoledu. Izdelovali so sladoled iz kamenčkov na naši vrtčevski ploščadi, likovno so ustvarjali na temo sladoleda, zunaj v prijetni senci našega bližnjega gozda. Vzgojiteljice so jim pripravile tudi prav poseben kotiček – »sladolednico«, v katerem so se otroci prosto igrali in zelo zabavali. Imeli so tudi vadbeno uro, izdelali so si svoje kornete, katere so napolnili z barvnimi žogicami in se tako tudi razgibali zraven. V petek, čisto za konec, so se seveda posladkali tudi s čisto pravim sladoledom.

In ker je v poletnem času treba skrbeti za zaščito pred soncem, so se otroci oddelka drugega starostnega obdobja (od 3 do 4 let) tokrat pogovarjali o soncu. Preko slikopisa so najprej spoznali deklamacijo »Sončece na strehi«, nato so se pogovorili o tem, kako vse se lahko zaščitimo pred soncem, da nas ne opeče preveč. Seveda so bili tudi oni ustvarjalni, na ploščadi vrtca so izdelovali sonce iz naravnih materialov in s tehniko »mokro na mokro« izdelali svoja sončeca. Mislim, da ti otroci ne bodo imeli težav pri skrbi za zaščito pred soncem.

Otroci iz oddelka drugega starostnega obdobja (od 4 do 6 let) so se podali v »vročo Afriko«. Ampak brez skrbi, niso šli daleč, namreč svojo Afriko so si pričarali kar tu, v našem vrtcu. Najprej so spoznali pravljico »Kdo prihaja iz vroče Afrike«, nato pa so se pogovorili o njej in o nastopajočih likih v pravljici. Oni so bili ponovno gibalno ustvarjalni, ustvarili so si lastno koreografijo na temo žirafe, nosoroga, slona in leva. Zato pa je bilo slišati veliko glasbe iz njihove strani. Si predstavljate, kako so se zabavali?

Zabavno kajne? In koliko vsega nas še čaka v prihodnjih tednih letošnjega poletja. Mi se že veselimo!

Besedilo: Tamara Jureš

Foto: Katja Nova, Ines Luknjar, Irena Magdič, Anja Fischer