Evropski teden mobilnosti je letos potekal od 16. 9. 2021 do 22. 9. 2021 pod sloganom Živi zdravo, potuj trajnostno. Tudi v našem vrtcu smo izvajali dejavnosti, s katerimi smo otroke ozavestili o pomembnosti skrbi za okolje in otroke poučili, na kakšen način lahko potujemo bolj trajnostno.  

V oddelku prvega starostnega obdobja (1-2 let) so se otroci igrali z različnimi prevoznimi sredstvi iz naravnega materiala ter se tudi sami popeljali z avtomobili iz kartonskih škatel.

V oddelku prvega starostnega obdobja (2 -3 let) so se vsak dan odpravili na pot, s pomočjo slikovnega gradiva (mobitelov), ki so označevali prehojeno pot. Na vsakem cilju so posneli skupinsko fotografijo. Otroci so bili zelo motivirani, saj so uspešno prehodili pot do travnika, gozda ter do Ribičevega mlina.

V kombiniranem oddelku (2 – 4 let) so hodili na pohode s pomočjo GPS sledilnikom poti. Vsak dan so imeli enak cilj, do katerega so vsak dan prehodili po drugi poti. Uporabili so poljsko pot, cesto in gozdne poti in travnike.

V oddelku drugega starostnega obdobja (5 – 6 let) so se otroci preko pogovora seznanili s pomenom Evropskega tedna mobilnosti ter si izdelali plakat. Odpravili so se na dva orientacijska pohoda do Stare Ceste, kjer so otroci reševali uganke o prometu ter do Branoslavcev in Gajševskega jezera, kjer so otroci izvajali gibalne naloge s ciljem najti skriti škratov zaklad. Otroci so se v tem tednu tudi preizkusili v vožnji s kolesom, s katerim so uspešno prevozili postavljen poligon ter v dvojicah pretekli minikros po tekaški progi.

Vsi oddelki vrtca so bili v tem tednu čim bolj aktivni, vztrajni in ustvarjalni.

Prispevek pripravila: Katja Novak

Foto: Irena Magdič, Jasna Špindler, Ines Luknjar, Simona Juterša