Skozi ves teden smo v vseh oddelkih namenili pozornost prehrani. Spoznavali smo živila tradicionalnega slovenskega zajtrka ter ob tem ustvarjali, pripravili posamezna živila in jih tudi poskusili.

Danes, ob dnevu slovenske hrane smo si v vsakem oddelku ustvarili prav poseben tradicionalni slovenski zajtrk. Kasneje smo v posameznem oddelku ustvarili lepljenke posameznih živil tradicionalnega slovenskega zajtrka ter se odpravili v skupni večnamenski prostor, kjer smo se po dolgem času skupno zbrali in obeležili tradicionalni slovenski zajtrk. Vsak oddelek je svojo lepljenko pripel na zaveso, na kateri smo sestavili skupno sliko dobrot tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Vsi skupaj smo ob spremljavi dveh harmonik zapeli pesem Lojzeta Slaka: Čebelar. Otroci so ob tem uživali, ob glasbi smo se zibali in zaplesali.

V našem vrtcu pa smo s skupnimi močmi pripravili tudi dobrote tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki smo jih podarili občini Ljutomer.

»Hrana ni samoumevna, za vsakim kosom kruha, skodelico mleka, za vsako žlico medu, stoji v ozadju pridna kmečka roka, ki je to hrano pridelala. Sedaj ko veš koliko truda, energije in dela je vloženega v to, da lahko vsak dan pojemo ne le zdrav zajtrk, temveč vse zdrave obroke, smo prepričani, da bo vsak znal ceniti lokalno hrano izpod pridnih rok slovenskih kmetov.« (ZSPM)

Prispevek pripravili: Ines Luknjar in Gabrijela Marič