V današnjem času je tempo življenja vse hitrejši. Prevozna sredstva so že nuja. Vse to zelo vpliva na naše okolje in zdravje.

Moto v letošnjem letu je Trajnostno povezani. Zato smo otroke v našem vrtcu vzpodbujali in seznanjali z bolj okolju prijaznimi načini mobilnosti.

V prvem starostnem obdobju (1-2 let) so si otroci iz slikovnega gradiva izdelali plakat s prevoznimi sredstvi, se vozili s poganjalci ter si iz škatel izdelali vlak.   

Otroci v oddelku 2-3 let so na sprehodu vsakemu pešcu, katerega so srečali, podelili medaljo na ščipalki, katero so sami izdelali v vrtcu. Dnevno so se odpravili na Domišljijski sprehod – »Korak za svež zrak«. S pomočjo fotografij ciljev sprehoda na plakatu so otroci sami izbrali pot sprehoda in sami fotografirali cilj. Na sprehodih so otroci s pomočjo pametne ure spremljali korake in dolžino poti ter dnevno urejali plakat. Tako so v celotnem tednu mobilnosti prehodili 7,52 km in naredili 11252 korakov.

Otroci v oddelku od (3 – 4 let) so si izdelali plakat z naslovom Pozor mali kolesarji na cesti in plakat skirojev in triciklov na temo Mi na ploščadi. Vozili so se z tricikli in skiroji ter se razgibali ob vadbeni uri ob zvokih prevoznih sredstev. Bili so tudi ustvarjalni, saj so slikali na kolesarski gumi in izdelali mandalo – kolo iz naravnega materiala.

V oddelku drugega starostnega obdobja (4-6 let) so otroci s kolesi premagovali poligon, spoznali različne prometne znake in prevozna sredstva ter se vsak dan odpravili na različne pohode. Razdaljo prehojenih poti so vsak dan označili z žabicami. Ena žabica je pomenila 1 km. Merili so tudi število prehojenih korakov. Najdaljša prehojena pot je merila 8,5 km.

Zapisale: Katja Novak, Gabrijela Marič in Lara Stajnko.

Foto: Nina Kosi, Irena Magdič, Žiga Smodiš, Gabrijela Marič