Pričele so se poletne počitnice in z njimi nove poletne tematike tedna.

Otroci oddelka prvega starostnega obdobja (1-2 let), so se zabavali na tematiko z naslovom: Mi se imamo radi. Ob spremljavi kitare in malih ritmičnih instrumentov so prepevali že poznane pesmice, igrali so se različne socialne igre: Kdo se skriva pod odejo?, Stol na moji desni strani je prazen, ter se vživljali v igre vlog: kuharski kotiček, kotiček dom-družina. Otroci so lahko vsakodnevno izbirali tudi med preostalimi ponujenimi kotički, kateri so jih spodbujali k raziskovanju, učenju in ustvarjanju. Otroci so tako oblikovali znanje na svojih izkušnjah in v interakciji z drugimi.

Otroci prvega starostnega obdobja (2-3 let), so uživali ob tematiki: Kamen, papir, škarje. V sklopu s temo, so izvedli različne dejavnosti. Najprej so se poigrali s poslikavo kamenčkov. S pomočjo pobarvanih kamenčkov in papirja so izdelali kaktus. Ob ustvarjanju so otroci uživali v umetnosti in razvijali svojo umetniško plat. Igrali so se igro podajanja kamenčka-kamenček prijateljstva. Na ploščadi vrtca, so s pomočjo kamenčkov ustvarili pravo poletno sliko. Cel teden so otroci ustvarjali iz naravnega materiala, razvijali so fino motoriko, vzdrževali prijateljske odnose z vrstniki, ter izvajali naravne oblike gibanja.

Otroci drugega starostnega obdobja (3-4 let), so se pogovarjali o komarjih. Vsak dan so se v jutranjem krogu preštevali s pomočjo ščipalk in komarjev, ter si ustvarili prav posebno zaščito, kjer komarji niso prišli do njih. Otroke je motivirala tudi prav posebna lučka, ki odganja komarje le takrat, ko smo ob glasbi v popolni tišini. Spoznali so tudi deklamacijo »Komar«, katero so otroci zelo dobro usvojili. Skozi ves teden, so se igrali različne družabne igre na tematiko komarjev, prebirali so pravljice o komarjih, se ustvarjalno izražali, ter se sproščali s pobarvankami. Prav tako so se ob lepem vremenu sprehodili v bližnjo okolico vrtca ali skozi gozd, kjer so pozornost usmerjali na komarje. Ugotavljali so, kje v naravnem okolju imamo največ komarjev. Otroke je tematika zelo pritegnila, pokazali so velik interes, ter bili zelo radovedni in vztrajni. Preko načrtovanih dejavnosti so otroci podrobneje spoznali komarja, z dobro motivacijo in lastno dejavnostjo so bogatili svoje sposobnosti, domišljijo in pridobivali bogate izkušnje.

Otroci drugega starostnega obdobja (5-6 let), pa so se navezali na tematiko z naslovom: Glas v srčku. Preko izbrane slikanice, so samostojno pripovedovali ob ilustracijah, pripovedovali so o tem koga imajo radi in zakaj. Preko načrtovane dejavnosti, so si otroci razvijali govorni, socialni in čustveni razvoj, ter sposobnost koncentracije. Urili so se v grafomotoričnih vajah, se igrali različne družabne igre, ter uživali v naravi. Seveda pa so bili tudi oni ustvarjalni. Risali so svojega prijatelja, ter ustvarjali s slanim testom. Otroci so se skozi ves teden sproščeno igrali in si medsebojno pomagali.

Tako smo vsak topel in sončen dan izkoristili, za bivanje v naravi. Zato smo večino dejavnosti izvajali na prostem: igra, sprostitev, zabava, malica, raziskovanje, ustvarjanje … Nekatere dejavnosti pa smo zaradi deževnega vremena, morali prilagoditi.

Strokovne delavke smo dejavnosti načrtovale tako, da smo spodbujale otrokove lastne interese, da smo zadovoljile otrokovo potrebo po igri in igranju, ter spodbujale socialne interakcije. Poskrbele smo, da imajo otroci tudi med počitnicami spodbudno učno okolje z veliko raznovrstnimi kotički, s pomočjo katerih razvijajo svoje potenciale, domišljijo, kreativnost, krepijo radovednost in vabijo k raziskovanju. Otrokom smo tako prvi teden poletnih počitnic popestrile, na čim bolj igriv in sproščen način.

Prispevek pripravila: Dolores Kosič

Foto: Irena Magdič, Nina Krajnc, Jasna Špindler, Katja Novak in Gabrijela Marič